Yeni site kuracakların ilk tercihlerinin başında gelen WordPress kurulumu en temiz ve güvenli şekilde nasıl yapılır? Temiz bir WordPress kurulumu neden önemlidir? Son zamanlarda artan otomasyonlar ile kurulum sonrasında ne gibi hatalar meydana gelmektedir?

A’dan Z’ye sıfırdan WordPress kurulumu hakkında en ince teknik detayları ve ipuçlarını hazırlamış olduğum bu içerikte webmaster dünyasına yeni adım atan insanlar için güzel bir rehber hazırlamaya çalıştım.

1-) Doğru Firma ve Hosting Seçimi

Temiz bir WordPress kurulumu yapmak istediğiniz zaman siz her adımı doğru yapsanız bile hosting firmaları bu konuda büyük bir önem arz eder. Bu yüzden ilk adım olarak halihazırda çalıştığınız firmanın durumunu incelemeli, küçük araştırmalar yapmalı ve varsa şikayet konularını okumalısınız. Eğer sorunlu bir firma ise en kısa zamanda değiştirmeyi düşünmelisiniz. Henüz firma seçimi yapmadıysanız yine firma seçimini doğru yapmalı ve araştırmadan kesinlikle ürün satın almamalısınız.

💡Eğer paylaşımlı hosting alacaksanız alacağınız paketin WordPress hosting olarak geçmesine dikkat etmeniz gerekir. Böylelikle WordPress kurduktan sonra herhangi bir hata veya eksik bileşen uyarısı ile karşılaşmak zorunda kalmazsınız.

Bende geçmiş tecrübelerime dayanarak sizlere bazı firmalar önereceğim. Önerdiğim firmalar arasında size uygun gördüğünüz varsa firmanın son durumunu son bir kere daha araştırarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

Türk Hosting Firma Önerileri

Aşağıda liste halinde hazırlamış olduğum firmalar tamamen benim geçmiş tecrübelerime dayanarak önerdiğim firmalardır. Önerdiğim firmaların tamamıyla çalıştığımı belirtmek isterim.

Turhost

Turhost, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar çalıştığım en kaliteli hosting firmasıdır. Fiyatları diğer firmalara göre biraz daha yukarıda olsa bile sizlere sağladıkları hizmet gerçek anlamda A kalitededir. Şuan tüm projelerimde ve kişisel blog sitemde Turhost kullanmaya devam etmekteyim. Eğer bütçeniz yeterliyse ilk tavsiyem her zaman Turhost üzerine olacaktır.

Güzel Hosting

Daha ekonomik paketler arayanlar için Güzel Hosting firması Türkiye içerisinde iyi bir tercih sebebi olabilir. Site hızı bakımından aradığım verimi sağlayamasalar bile teknik destek ve kesintisiz hizmet konusunda bence Türkiye’de bulunan en iyi 3 firma arasına girmeyi hak ediyorlar. Aynı zamanda kendilerine R10 gibi platformlardan da sürekli ulaşabilme imkanınız mevcut. Bu sayede özel kampanyalar ile çok daha hesaplı hizmet satın alabilirsiniz.

Netİnternet

Hosting konusunda bir veri merkezi ile direkt olarak çalışmak isterseniz Netİnternet firmasını tercih edebilirsiniz. Birçok büyük hosting firmasının da kendilerinin veri merkezini kullandığını belirtmekte fayda var. Aynı zamanda orta çaplı projeler için oldukça ekonomik yıllık paketlerinin olduğunu da söyleyebiliriz.

Yabancı Hosting Firma Önerileri

Yabancı hosting firma önerilerini ülkemizde döviz kurları yüksek olduğu için fiyat/performans bakımından oluşturdum. Eğer Türkçe içerikli siteleriniz varsa Türk firmalarını tercih etmenizi tavsiye ederim. Yabancı dilde siteleriniz varsa bu öneriler ilginizi çekebilir;

Blue Host

Bizzat WordPress topluluğu tarafından önerilen Blue Host firması başlangıç ve orta düzey projeler için uzun vadeli harika bir seçim olabilir. En düşük paketini 2-3 senelik aldığınız zaman aylık 3 – 4 $ gibi komik rakamlara tekabül ediyor. Bu sayede gerçek bir fiyat/performans satın almış oluyorsunuz. WordPress ile tam uyumu olduğu gibi Ghost yazılımı için destek veren nadir firmalardandır.

Hostinger

Hostinger, uygun fiyatları ile dikkat çeken ve Türkiye için destek birimi bulunan bir firma. Bu ismi duyduğunuzda kafanızda bir şeyler canlanmış olabilir. Çünkü kendileri oldukça eski bir firma diyebilirim. Hatırlayanlarınız illaki olacaktır. Eğer küçük çaplı projeler yapıyorsanız kendilerini tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

Blue Host ve Hostinger gibi firmaları son zamanlarda kullandığım için önerdim. Kara Cuma kampanyalarını yakalayabilirseniz GoDaddy, Hostgator, Dreamhost ve Siteground gibi firmaları da tercih edebilirsiniz.

💡WordPress en stabil halde Cpanel/Litespeed kombinasyonu ile çalışır. Çok büyük ziyaretçi hedefine sahip projeleriniz yoksa her zaman Cpanel/Litespeed paketleri tercih etmeye çalışın.

2-) Sıfır Panel – Manuel Kurulum

Eğer yayın yapmakta olan bir internet siteniz mevcutsa ve bu siteyi tekrar kurmak istiyorsanız mutlaka sıfır bir panel tercih etmelisiniz. Bağlı olduğunuz hosting firmasının müşteri paneline girerek yetkiniz varsa hosting paketini silip tekrar ekleyebilir, yetkiniz yoksa destek talebi oluşturarak hesabın sıfırlanmasını isteyebilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra temiz bir kurulum yapmanız için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

  1. Türkçe dilde site açacaksanız WordPress Türkiye, yabancı dilde site açacaksanız WordPress Global sayfasına giriş yapın.
  2. Sağ üstte bulunan “WordPress Edin” veya “Get WordPress” butonuna tıklayarak indirme sayfasına girin.
  3. Karşınıza çıkan sayfanın biraz altına indiğiniz zaman orada indirme butonunu göreceksiniz. WordPress dosyalarını indirin.
  4. İndirme bittiği zaman bir .zip dosyası ile karşılaşacaksınız. O dosyayı açın ve içinde bulunan WordPress klasörünü herhangi bir yere çıkartın.
  5. FTP uygulamanızı çalıştırın ve sitenizin FTP hesabına giriş yapın. Eğer FTP uygulaması kullanmıyorsanız WinSCP uygulamasını deneyebilirsiniz.
  6. FTP adresine giriş yaptıktan sonra “public_html” klasörüne girin ve daha önce indirdiğiniz WordPress klasörü içerisinde yer alan “wp-config-sample.php” harici tüm dosya ve klasörleri ftp uygulamasına sürükleyin.
  7. Yüklemenin tamamlanmasını bekleyin ve bir sonraki adıma geçin.

3-) Konfigürasyon Yapılandırması

Bir sonraki adım olan “wp-config.php” yapılandırması ile WordPress yazılımının hosting ile olan bağlantısını kuracak ve veri tabanını entegre edeceğiz. Temiz WordPress kurulumu için tüm adımları dikkatle uygulamaya özen gösterin.

  • Az önce uyguladığımız adımlarda FTP içerisine “wp-config-sample.php” dosyasını atmamıştık. Şimdi bu dosyayı düzenleyerek temiz ve güvenli bir kurulum gerçekleştireceğiz. İlk adım olarak dosya adını “wp-config.php” olarak değiştirin. Eğer “.php” kısmı sizde görünmüyorsa sadece “wp-config” yapabilirsiniz.
  • Dosyayı not defteri yardımı ile açın. Eğer bu tür dosyaları daha önce düzenlemediyseniz Notepad Plus uygulamasını indirerek kullanabilirsiniz.
  • Dosyayı açtıktan sonra arka planda açık bırakın ve daha sonrasında CPanel’e giriş yapın
  • Cpanel’de “MYSQL Veritabanı Sihirbazı” sayesinde veri tabanı ve kullanıcı oluşturun, bunları birbirine bağlayın. Oluştururken kullandığınız veri tabanı adını, kullanıcı adını ve şifresini “wp-config” dosyasına ekleyin.
  • Daha sonrasında “wp-config” dosyasının daha alt bölümünde bulunan eşsiz doğrulama anahtarı bölümünü ve WordPress ön ekini değiştirin.
  • Dosyayı kaydedin ve “public_html” içerisine atın.

Bu adımları tamamladıktan sonra site adresinize giriş yapın. İlk girişi hangi bağlantıdan yaparsanız siteyi ona göre kurar. Bu yüzden https:// ile giriş yapmayı tercih ederseniz SSL uyumlu olarak kurulumu gerçekleştirecektir. Elbette daha sonrasında SSL yapılandırmanızı da yapmanız gerekiyor!

4-) Gereksiz Eklenti ve Temaların Kaldırılması

Temiz WordPress kurulumu adımlarını başarıyla tamamladık. Şimdi sırada WordPress ile beraber gelen eklentilerin ve temaların kaldırılması var. WordPress ağır bir yazılım olduğundan dolayı ne kadar az eklenti ile çalışırsa o kadar verimli olur. Bu yüzden gereksiz eklentilerden ve diğer şeylerden kurtulmak her zaman önemlidir.

Temaların Kaldırılması

WordPress beraberinde 3 adet varsayılan tema ile gelir. Bunlardan bir tanesi her zaman sisteminizde bulunmalı, diğer 2 tema ise silinmelidir. Varsayılan temaları kullanmayacağımız için hangisini sildiğinizin çok fazla önemi olmamakla beraber temsili olarak;

Yirmi Yirmi-Bir – Yirmi Yirmi-İki isimli 2 temayı kaldırabilirsiniz. Kaldırmak için WordPress yönetici paneline giriş yapın. Sol tarafta bulunan menüden görünüme, sonrasında temalara tıklayın. Silmek istediğiniz temanın resmine tıklayın ve sağ alt tarafta bulunan temayı sil bağlantısına basın. Aynı işlemi iki tema içinde uygulayın.

Daha sonrasında sitenizde kullanacağınız temayı aynı sayfada yükleyebilirsiniz. Sisteminizde güncelleme vb. durumlarda anlık sorunlar çıkabilme olasılığına karşı varsayılan temalardan bir tanesinin sürekli orada bulunması gerekir.

Eklentilerin Kaldırılması

WordPress yazılımı beraberinde 2 adet eklenti ile beraber gelir. Bunların bir tanesi yönetici panelinde özlü sözler gösteren “Hello Dolly”, diğeri ise istenmeyen yorumlara karşı kullanılabilecek Akismet eklentisidir. Akismet’in politika değiştirmesi sonrasında 2 eklentinin de silinmesi daha temiz wordpress kurulumu için önem arz eder.

Yönetici Paneli > Eklentiler sayfasına giriş yapın. Silmek istediğiniz eklentinin altında kırmızı renkte bulunan eklentiyi sil bağlantısına tıklayarak iki eklentiyi de silin. Eğer projeniz ileride çok fazla istenmeyen yoruma maruz kalırsa Antispam Bee eklentisini tercih edebilirsiniz.

5-) E-Posta Ayarlarının Yapılandırılması

Temiz WordPress kurulumu yaptıktan sonra ilk yapmanız gereken işlemlerden bir tanesi de hosting paketinizin mail ayarlarını tanımlamanızdır. WordPress yazılımının eksiksiz ve hatasız mail gönderebilmesi için SMTP yapılandırması yapmanız gerekiyor. SMTP ayarlarını Post SMTP eklentisini kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz.

Eğer alan adınıza bağlı e-posta sistemini kullanmak istiyorsanız da DMARC yapılandırması yapmanız gerekiyor. DMARC; ip adresinizin güvenliği, filtrelere takılmaması ve gerçek kişi olduğunuzu kanıtlamak için son yıllarda üretilen bir sistem. Nasıl yapılacağı konusunda ilerleyen dönemlerde kısa bir rehber hazırlayacağım.

6-) Legal Tema ve Eklentilerin Kullanılması

Temiz WordPress kurulumu yaptıktan sonra insanların en büyük yanılgılarından bir tanesi kurulum sonrası tercih edilen tema ve eklentilerin illegal yollarla elde edilmesi. Özellikle Envato tarafında yayınlanan tema ve eklentilerin kaçak kullanılması yüzünden birçok insan güvenlik sorunu yaşıyor. Bu tarz kaçak eklenti ve temaların piyasaya çıkartılma amacının backlink kazanmak üzerine olduğunu birçok insan unutuyor. Bu yüzden bütçeniz doğrultusunda tema ve eklentilere yönelmeniz en doğrusu olacaktır.

Özellikle başlangıç projelerinde daha uygun fiyatlı ürünler seçmeniz, kazanç sonrasında hayalinizdeki tema ve eklentilere geçiş yapmanız en doğru adım olacaktır. Bu tarz illegal ürünlerden uzak durmalı ve sitenizi güvende tutmaya özen göstermelisiniz.

Temiz WordPress kurulumu konusunda sizlere tüm detayları fazlasıyla aktarmaya çalıştım. Bu önlemler harici ekstra güvenlik uygulamaları ve sunucu modülleri kullanabilirsiniz. Yine güvenlik amaçlı sunucu kullananlar fiziksel güvenlik duvarı satın alabilirler. Sağlıkla kalın, bol kazançlar ^^

Etiketler:

,