Hiç düşündünüz mü? Son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelen yapay zeka sistemleri hayatımıza ne kadar dahil olabilir? Günümüzün en büyük teknoloji harikası olarak görülen internet ile beraber yapay zeka birleşince etkilerini nasıl hissedebiliriz?

Hali hazırda geliştirilen yapay zekaların henüz ileri seviyede olmadığını biliyoruz. Ama yapay zekanın kendi kendine öğrenebilme yeteneğine de sahip olduğunu bildiğimiz için bir tık düşünmüyor değiliz. En azından benim için durum tam olarak böyle diyebilirim. Microsoft ile başlayan bu yapay zeka geliştirme sürecine diğer büyük firmalarda dahil olacak ve ortaya çıkan rekabetten dolayı zamanla eksiksiz güzel bir sistem geliştirilecektir.

Yabancı diziler ile arası iyi olanların hatırlayacağı bir dizi var. Person of Interest dizisinin benzer bir durumu yavaş yavaş hayatımıza dahil oluyor. Elbette bunun gerçekleşmesi için belki onlarca yıl var ama temellerin atıldığını görmemek için kör olmak gerekiyor. Neden mi? Artık günümüzde akıllı teknolojiler hayatımıza hızlı bir şekilde entegre ediliyor. Akıllı telefonlar ile başlayan süreç akıllı saatler ve akıllı arabalar ile devam etti. Şimdi ise akıllı ev sistemleri kuruluyor. Hayatımızın her alanına teknoloji dahil oluyor. Bahsettiğim dizide olay kameralar ve mikrofonlar ile insanları takip eden bir algoritma üzerineydi. Gerçek hayatta bu durum çok daha kolay hayatımıza entegre ediliyor. Çünkü orada bilgilere erişmek için kamera ve mikrofonlara ihtiyaç duyulurken günümüz dünyasında insanlar bilgilerini seve seve sosyal medya platformlarından giriyor. Yer bildirimi uygulamalarına kadar halen aktif olarak o kadar çok sosyal medya platformu kullanılıyor ki.. Kişilerin yerini tespit etmek için gps ihtiyacına bile gerek kalmıyor!

Yapay Zeka ile Savaş Mümkün Mü?

Daha önce bahsetmiş olduğum dizide konu olarak yapay zekanın insanlar ile savaşı ele alınıyor. Böyle bir şeyin yaşanması ütopik bir varsayım olacaktır. Ben şahsen bunun gerçek hayatta mümkün olduğunu düşünmüyorum. Benim için en büyük sorun yine yapay zekayı kontrol eden insanların gezegenimize müdahalesi olacaktır. Bilirsiniz, insanoğlu her zaman kendi çıkarlarını düşünür ve en yararlı şeyleri bile insanlık adına değil kişisel çıkarları uğruna gözetler.

Yapay zeka ile herhangi bir savaş durumu olabileceğini açıkçası net olarak düşünmüyorum. En azından bizim çağımızda bu pek mümkün görünmüyor. Belki bir gün bilim-kurgu dünyasında gördüğümüz mekanik insanlar üretilmeye başlandığı zaman böyle şeyler olası olabilir. Fakat günümüz teknolojisinde bunun için belki 2 asır daha beklemek gerekiyor.

Yapay Zeka ve 21.Yüzyıl

İçinde bulunduğumuz 21.yüzyılda yapay zeka ne kadar gelişebilir? Bu gerçekten ucu açık bir soru. Şuan yapay zekanın algoritma sistemi tamamen basit içerik oluşturmaya ve küçük şeyleri tanımlamaya yarıyor. Bunu yapabilmek içinde internet üzerindeki verileri kullanıyor. Yani şuan yazmış olduğum bu yazı bile yapay zekanın bir soruya cevap verebilmesi için kaynak oluşturuyor. Bu yüzden algoritma kolay bir şekilde manipüle edilebilir. Yapay zekanın yaşayacağı en büyük gelişim doğru ve yanlış sistemini ayırt edebilme özelliğinin eklenmesi olur. Bu özelliğin eklenmesi de etik durumunu ortaya çıkartacaktır.

Kime göre doğru, kime göre yanlış? Bu soru gerçek anlamda 21.yüzyıl içerisinde yapay zekanın gelişimine etki edecek en büyük kriterdir. Bir diğer etken ise yapay zekanın gelişimi için ayırılacak bütçe miktarıdır. Hali hazırda kullanılan yapay zekaların gelişimi için Microsoft firmasının ön ayak olduğunu biliyoruz. Buna ek olarak Google ve Amazon gibi devlerde bu işe el atarsa rekabet gelişimi ciddi derecede tetikleyecektir. Önümüzdeki 10 senelik süreç içerisinde benim tahminime göre yapay zeka özellikle içerik oluşturmada kullanılabilecek en iyi etken olacak diyebilirim. Bir diğer merak ettiğim ise arama motorlarına olacak etkisidir. Microsoft bildiğiniz gibi Edge tarayıcısına ve Bing arama sistemine yapay zekayı dahil etti. Eğer Apple ile güzel bir anlaşma sağlamayı başarırlarsa arama motoru rekabetinde Google ile yarışa ortak olacak şeyi başarabilirler. Tabi böyle bir adım atılır mı diye sorarsanız hiç sanmıyorum.

Yapak Zeka ve Etik

Etik olarak yapay zekayı değerlendirdiğim zaman işin içinden çıkmak biraz vakit alıyor. Çünkü ben yapay zeka gelmeden önce kendimi sosyal medyadan soyutlamış birisiyim. Şuan yapay zekanın varlığı kesin olarak içerik üreticileri tarafından kullanılıyor. Biraz daha geliştiğinde daha önce bahsettiğimiz tüm durumlar gerçekleşecek. Bu durumda da insanlar bilgilerini rahatlıkla sosyal medya hesaplarından paylaştığına muhtemelen pişman olmaya başlayacaklar. İnternete giren bir şeyin silinme ihtimali olmadığını da hesaplarsak durum kötü bir hal alacak.

Eğer yapay zeka işi bu dediğim noktalara gelirse etik dışı birçok şey yaşanacağı aşikar. Halihazırda birkaç ülke şimdiden yapay zeka teknolojilerini yasaklamaya başladılar. Ülkemizde böyle bir yasaklama yapılır mı bilmiyorum ama yapılırsa açıkçası sevinenlerden bir tanesi olacağımı biliyorum.

Yapay zekada etiklik konusu tamamen kullanım amacına göre değişiklik gösteriyor. Mesela şuan Microsoft kendi sistemlerine dahil etmeye başladı. Bing ve Edge üzerinde şuan olduğu gibi kullanılırsa oldukça yararlı olabilecek yapay zeka sistemi aksi bir kullanımda etik dışı kalacaktır. Etiklik sorusu oldukça göreceli.

Yapay zeka konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Dizi senaryoları gerçek olabilir mi? Her şeyi kendi çıkarları için kullanan insanoğlu yapay zekalara nasıl yön verebilir?

Kategoriler:

Etiketler:

,